Πως κινήθηκε η ελληνική κτηματαγορά τον Φεβρουάριο; | Ellika Real Estate | Ellika.gr Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πως κινήθηκε η ελληνική κτηματαγορά τον Φεβρουάριο; | Ellika Real Estate

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 28/02/2024 | 3 λεπτά
Άντρας με μαύρο σακάκι και γκρι παντελόνι κρατάει οικονομική εφημερίδα - Ellika Real Estate

Πλέον βρισκόμαστε στον δεύτερο μήνα του 2024 και παρατηρείται στροφή του οικονομικού κλίματος, ιδιαίτερα ως προς τις προβλέψεις για την Ελληνική Οικονομία. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι ορόσημο ως προς την επενδυτική βαθμίδα της χώρας μας· αλλά ας δούμε πρώτα πως αυτό το κλίμα πιθανόν να επηρεάζει την ελληνική κτηματαγορά. 

Αυτή τη στιγμή 5 από τους 6 οίκους αξιολόγησης κατατάσσουν την Ελλαδα στην βαθμίδα ΒΒ με ΒΒ- και πρέπει να έχουμε υπόψη, ότι η Ιταλία (που σε οικονομικά μεγέθη και χρέη είναι σε άλλο επίπεδο όγκου) είναι μόνο ένα σκαλί πιο πάνω, η Πορτογαλία δύο σκαλιά κλπ. 

Ποια είναι η κατάσταση των ακινήτων σε κάθε επενδυτική βαθμίδα; 

 

Εικόνα της σημαίας της Ευρωπαϊκής σημαίας που κυματίζει σε μπλε ουράνο  - Ellika Real Estate

 

Ας προσπαθήσουμε να δούμε τη κατάσταση των ακινήτων σε σχέση με κάθε επενδυτική βαθμίδα : 

 

  1. Στη Κατηγορία ΑΑΑ μέχρι Α δηλαδή στις δυνατές οικονομίες της Βόρειας Ευρώπης:

  • Αναμένονται αποδόσεις στα ακίνητα ύψους 2,5-3,5% για το 2024 δηλαδή λίγο πάνω από τον πληθωρισμό και ταυτόχρονα οι τιμές πώλησης είναι υψηλές σε ορισμένα σημεία και απλησίαστες .

     2. Στην Κατηγορία  ΒΒΒ:

  • είναι η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και οι προβλέψεις είναι οι αποδόσεις να είναι από 4 έως 5-5,5% και το κόστος των ακινήτων είναι σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση έχει αρχίσει να είναι δύσκολο να υπάρχουν χαμηλής αξίας ακίνητα.

      3. Στην Κατηγορία  ΒΒ:

  • ΒΒ που είναι και η Ελλάδα εδώ αναμένουμε ή πιο σωστά θα απαιτούσε ένας επενδυτής αποδόσεις από 5 έως 6,5% εδώ ουσιαστικά υπάρχει διαδρομή για περαιτέρω αύξηση των αξιών 

       4. Στη Κατηγορία  Β:

  •  πλέον πάνω από 6,5% και κυριαρχεί η ελπίδα για υπεραξία που συμπορεύεται με το ρίσκο. Όσο "κατεβαίνουμε" κατηγορία ο κίνδυνος των ακινήτων αυξάνεται αλλά και οι δυνατότητες κέρδους μαζί. 

Για ακόμα μια φορά αποτυπώνεται, ότι η απόδοση είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ρίσκο, είτε αναφερόμαστε σε αξιόχρεα κρατών, ομόλογα, μετοχές αλλά και ακίνητα. Φυσικά από τη γενική αυτή τοποθέτηση θα πρέπει να γίνει η απαιτούμενη ανάλυση της κάθε επένδυσης συγκεκριμένα.

Έχοντας μπει στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒ, αυτό συνεπάγεται ότι έχουμε εισέλθει στο πλάνο των επενδύσεων παγκοσμίως, όχι μόνο για τα ακίνητα αλλά σίγουρα συμπεριλαμβάνει και την Ελληνική Κτηματαγορά. Θα μπορούσε κάποιος εκ πρώτης ανάγνωσης να θεωρήσει ότι υπολοιπόμεθα αρκετά βήματα για να πλησιάσουμε τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτός είναι ο πραγματικός μας στόχος μας. Σίγουρα μια δυνατή & σταθερή οικονομία είναι ο απώτερος στόχος, αλλά στο χώρο των επενδύσεων καμία στασιμότητα δεν περιλαμβάνει κέρδος, καθώς υπάρχει ασφάλεια. 
 
Τα δεδομένα λοιπόν για περαιτέρω ανάπτυξη στον κλάδο των ακινήτων είτε πρόκειται για σπίτια, διαμερίσματα και με ακίνητα τουρισμού είναι θετικά, μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η οικονομία γενικότερα καθώς ακόμα υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες ωστόσο φαίνεται να παρουσιάζουν σημάδια αποκλιμάκωσης. 

Διαβάστε επίσης

spiti-ellika-real-estate Νέα της Αγοράς

27/10/2023

Είναι η κατάλληλη στιγμή για επένδυση σε ακίνητο; | Ellika Real Estate

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε, με δεδομένα πάντα, την πάντα επίκαιρη ερώτηση αν είναι η κατάλληλη στιγμή για επένδυση κάποιος σε ακίνητο στην Ελλάδα.  Το μονο σίγουρο είναι ότι ...

Διαβάστε περισσότερα
ελληνική-κτηματαγορά-2023-ellika Νέα της Αγοράς

26/01/2024

Πως κινήθηκε η ελληνική κτηματαγορά το 2023; | Ellika Real Estate

Παραδοσιακά στην αρχή κάθε έτους ξεκινάμε με έναν απολογισμό για την ελληνική κτηματαγορά για το έτος που μας αποχαιρέτησε. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η ελληνική παροιμία που λέει "Αν δεν ξ...

Διαβάστε περισσότερα
parthenon-ellika-realestate Νέα της Αγοράς

18/09/2023

Ελληνική κτηματαγορά : Σεπτέμβριος 2023 | Ellika Real Estate

Ο Αύγουστος, αν και θεωρείται από πολλούς ως ένας μήνας ξεκούρασης, υπάρχει ενδιαφέρον στο να δούμε πως περίπου κινήθηκε η κτηματαγορά κατά τη διάρκεια του μήνα.   Πως πήγε η τουριστική...

Διαβάστε περισσότερα